ARIE EN MARIA BEK WINNEN GROEN LINTJE 2016!


Als winnaar van het Groen Lintje, een initiatief van GroenLinks Geertruidenberg, kwam het echtpaar Arie en Maria Bek – van Mierlo uit de bus. Op 1 maart 2016 is voor de 1ste keer het lintje en de daarbij horende oorkonde door wethouder van Oort aan hen uitgereikt.

WINNAAR:
Iemand die het echtpaar heeft genomineerd verwoordde het als volgt: Arie en Maria zorgen er al geruime tijd voor dat het zwerfvuil in en om Raamsdonk wordt opgeruimd. Zij maken regelmatig wandelingen waarbij ze een prikstok of knijptang en een vuilniszak meenemen. Al wandelend rapen ze al het zwerfvuil op. Hierdoor ziet Raamsdonk en omgeving er schoon uit. Dat is niet alleen prettig wonen en een genot voor het oog, maar draagt bovendien bij aan de toeristische uitstraling die binnen de gemeente hoog in het vaandel staat en veel aandacht krijgt. Als ik alleen al naar het Halve Zolenpad kijk, waar zeer intensief gebruik van wordt gemaakt, dan is dat een schone en dus mooie entree voor ons dorp.

CRITERIA
De jury, die naast wethouder van Oort bestond uit Jeroen Gerards ( voorzitter GroenLinks) en Minie van de Weerd( fractievoorzitter GroenLinks) heeft de aanvragen op drie criteria bekeken: - Groen/duurzaamheid/milieu; - Voorbeeldfunctie; - Effectiviteit De winnaar van het groene lintje 2016 laat zien dat met een relatief kleine inspanning een groot effect kan worden bereikt. Het draagt direct bij aan een beter milieu. Het laat zien dat iedereen dit kan. De voorbeeldfunctie is dus groot. En het laat zien dat het initiatief ook effectief is. Je ziet het resultaat in de zin van minder zwerfafval in Raamsdonk en omgeving. Deze combinatie maakt dat zij een voorbeeld voor anderen zijn.

DE ANDERE GENOMINEERDEN:
De overig genomineerden ontvingen van de wethouder een certificaat. Het zijn mevrouw Isabel Vissers uit Raamsdonksveer: zij zorgt voor de schoonmaak van het speeltuintje vlakbij de Onvermoeidelaan, zodat kinderen iedere dag in een frisse omgeving kunnen spelen. Ria en Pieter Boons met hun biologisch melkveebedrijf. Samen dragen zij de biologische gedachte op allerlei manieren en momenten uit. Jeugdnatuurgroep “de Spoorzoekers” laat kinderen op een andere manier kijken naar de natuur en alles wat daarbij hoort. Kinderboerderij “De Kromme Akker”: hebben dieren en groen in de wijk en de gemeente gebracht. IVN Mark en Donge ( www.ivn-markendonge.nl) heeft op deze avond een korte presentatie gehouden. Een heel actieve club met veel werkgroepen bezig op het gebied van natuureducatie en duurzaamheid.

Op 1 maart 2017 zullen we weer een Groen Lintje uitreiken. U kunt het hele jaar door daar genomineerden voor aanmelden. dongemondgroenlinks@gmail.com Zie ook www.dongemond.groenlinks.nl

WETHOUDER GROENLINKS PRESENTEERT NIEUW PLAN VOOR HERONTIKKELING RIETHORST Een lagere Riethorst, geen supermarkt, maar grondgebonden woningen op de locatie Riethorst. Dit aangepaste plan met een zachter programma past beter bij de historische setting van Geertruidenberg. De gemeenteraad wordt voorgesteld te kiezen voor uitbreiding van de huidige supermarkt aan het Schonckplein. Zo ontstaat een impuls aan de Venestraat én een impuls aan het Schonckplein.